21 Haziran 2017 Çarşamba

İLK KADIN BİSİKLET FESTİVALİ

İşte hayat bazen çıkar ama kimin umurunda. Bu yorumsuz bir öykü. Taktir sizin. ben de neden yazdım söz uçar gider yazı kalır misali gelecekte okuduğum zaman vay beee diyip hatılayacağım ders alacağım öyküler
BİSİKLET camiasının içerisinde uzun yıllardır pedallıyoruz ve her yerde pedaldaş dostlsarımız ve arkadaşalrımız var. ben hürpedal bisiklet grubunda dernek olmadan önce pedallarken muğal biisklet deneği ile ortak proje yaptık ve onların yaptıkları etkinliklere katılmaya çalıştık. onlarla çanakkale şehitler turuna, bodruma, 29 ekim kutlamalarına v.s. katıldık.
2016 yılında Çanakkale şehitler turuna giderken o yıl bisiklete sürme tekniğini  Muğla bsisklet deneği tarafından geliştiren katılımcılardan bir tanesi olan Yasemin Duygulu'da vardı. tüm şehitliği birlikte turladık iki gün. biz de vardık hürpedal olarak.
Orada dostluklarımız gelişti ve tur sonrası da görüştük. yasemin hanımın güzel kısakısa öyküleri de vardı. yazar olur inşallah. 2017 yılında muğla bisiklet derneği Levent sevil başkan ile tekrar bisikleti öğretelim dedi ve bir çok kişiye öğrettiler. O yıl bir çok kadın katılımcı da katıldı ve onlar kısa kısa turlar yaptılar ve aşagıdaki yazıda olduğu gibi   morpedal48 ilk kadın festivalini yapmaya karar verdiler. 24 mayısta bunun tarihini açıkladılar



Bir dönem sevgi ece sevgi, kemal özyürek ve ben Muğla, bozdoğan ve salda gölü turu yaptık ve bucak, söğüt fethiye den geri döndük, bozdoğandan tavasa gitmek için tepelerde yol arayışımız ve bizi bözdoğandan entepeya bırakan fırıncı amcamıza teşekkürümüz var.
sırada kararsısız tavas mı kale mi? herkes bir şeyler söylüyor sorduğumuz. Yasemin Duygulu ve eşi de herhal ıspartaya giderken bizi kaleden dağlarda aradılar ve biz bir minibüs ile tavasa geldik, onlar ile tavas çıkışında buluştuk. eşyalarımızı yasemin arabasına aldı saldaya restauranta bırakmak için bizde saldaya pedalladık.1. sini düzenledğimiz hürpedal bisiklet festivaline destek olamak için tüm muğla bisiklet derneği arkadaşalrımız geldi destek oldu.

8 mart dünya kadınlar günün de sevgi, yasemi ve irem izmire pedalladılar.
Bisiklopedi.com'da çıkan yazı:
Muğla bisiklet derneğinde eğitim alarak bisiklet sürmeyi öğrenen 30 kadınla başlar macera. Ulaşımda bisikletli hayata geçen 30 kadın, takım ruhu pekişsin diye forma yaptırmak için Kipeo firmasına başvurur. Fabrikanın müdürü Şükran Hanımın gönülden desteği ile Morpedal 48 formalarına kavuşur.
Başlangıçta bir ütopya olan festival fikri de Aralık ayında Şükran Hanımdan çıkar: " 100 kişiye ulaşın, size festival yapacağız"...
Türkiye'de ilk kez yeni bisiklet sürmeyi öğrenen kadınlar bir araya geliyor ve kadın dayanışması ile festival hazırlıyor. İlk kez festivale katılacak ve festival ruhunu yaşayacaklar. Ne zaman mı? 16-17 Eylül'de. Muğla'da.

Morpedal48 


Bir süredir bisikletin erkek tayfası arasında makara kukara muhabbete meze konusu edilen " ilk kadın festivali " mevzusu var. O mu ilk, şu mu? Yoksa bu mu? Heyecan içinde bekleniyor! Bunlar tarihi daha öne çeker mi? Ötekiler altta kalmaz daha daha da öne çeker mi? ...
Üzgünüm beyler!
Morpedal 48 olarak festivallerin yarış havasına sokulmasına müsaade etmeyeceğiz!
Morpedal 48; bisiklet sürmeyi yeni öğrenmiş kadınların biraraya geldiği, birlikte kısa turlar yaptığı amatör ruhun cıvıltısını taşıyan, üye sayısı 100e dayanmış kocaman bir Muğla ailesidir. Tıpkı diğer illerdeki kadın toplulukları gibi.
Farklı meslek gruplarından, çeşitli yaşlardaki kadınların; erkekler kadar hız ve mesafe yapmadan bisikletle olan birlikteliği sürsün, ulaşımda hayatları kolaylaşsın, spor amaçlı bir aktivite edinsin diye çaba gösterdiği alandır Morpedal.
Biz dernek değiliz!
Para kazanmaya yönelik bir çalışmamız yok!
Biz bisikletin kaynaştırdığı Muğla'lı kadınlarız!
Düne kadar bisikletlileri uzaktan izleyen, bugün ise hayallerinin gerçeğe dönüşmesinden mutlu kadınlarız!
Birlikte performans arttıran, yeni öğrenen arkadaşları çemberine sevgiyle katan dost kadınlarız!
Muğla bisiklet derneğinin eğitim alanına " ben morpedal olmak istiyorum" diyerek, bisiklet sürmeyi öğrenmeye gelen kadınlarız biz!
Şimdi haddimizi aşıyoruz!
Kendi festivalimizi yapıyoruz!
Çünkü çoğumuzun il dışına çıkıp bir bisiklet festivaline katılma şansı olmayacak. Yıllardan beri bu zevki tatmış bisikletlilere öykünüp üzülmeyeceğiz. Yine çoğumuzun ilk kez bir forması olacak. Bu bile başlı başına heyecan sebebimizdir. Profesyonel bisiklet kullanıcılarının anlamakta zorlandığı nokta tam da burası işte.
İLK oluyor!...
Bizim için bir festivalin hazırlık aşamasında olmak İLK!
Bu kadar sayıda kadının ruh birliği içinde olması İLK!
Muğla morpedalın her bir üyesinin gönüllü görev alma hevesi İLK!
Bunca ilk arasına; "biz ilk açıklamıştık" ya da " hayır bak bizim tarih ilk" gibi ilkel ve düzeysiz bir çekişmeyi sokmayacağız. Keşke her dernek kendi ilk kadın bisiklet festivalini yapsa. Keşke her topluluk bu anlamda bir diğerini örnek alsa... Ortaca derneği de kendi ölçülerinde iyi bir çalışma yapacaktır. O da onların ilk kadın festivali olacak. Özetle; Türkiye'de kadın adına yapılan her pozitif hareket desteklenmelidir.

morpedal 48 kadın festivalinden 5-6 gün sonra hürpedal bisiklet ve doğa derneği "ortaca'da ilk kadın festivali" diye ortaca belediyesi sayfasında açıklaması var. sayfada yayın tarihi 16 haziran.

İlk kadın bisiklet festivali Ortaca’da “Bisiklet dünyasının erkek fotoğrafını biz kadınlar değiştirelim” Türkiye’nin ilk kadın bisiklet festivali, 25-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında Ortaca’da düzenlenecek. Sevgi Kirak, Festivali, HÜRPEDAL Bisiklet ve Doğasporları Derneği ile Ortaca Belediyesinin destekleriyle ve bisikletçi dostlarımız İzmir’den Timukan Karaca, Ankara’dan Güzin Arıcı ve Mersin’den Ebru Petek Budur’un özverili çalışmalarıyla organize ettiklerini söyledi. Bisiklete binen kadın sayısının çok az olduğuna ve Ortaca’da düzenlenen festivalinin Türkiye’de bir ilk olduğuna işaret eden Sevgi Kirak, “Bu bisikletçi kadınların bir araya gelerek düzenlediği bir etkinliktir. Bizler günlük hayatlarımızda bisiklete binen, turlar düzenleyen, festivallere katılan kadınlarız. Fakat sayımız çok az. Festivaller farkındalık yaratır, özendiricidir, dikkat çeker. Festivallere izin alamayan, cesaret edemeyen, kadınlar için düzenledik” dedi.




-İsteyen çadır kursun, isteyen otelde konaklasın… 3 günlük renkli, çocuklar gibi eğlenme fırsatını kaçırılmamasını öneren Kirak, “3 gün boyunca Türkiye’nin farklı bölgelerinden kadınlar özgürlük, eğlence ve doğanın tadını çıkaracaklar. Bu biletli ve kontenjanı olan bir etkinlik. 100 katılımcı kadın 20 de görevli kadın olacak. Kamp alanımız Dalyan’da MUD krater bahçesinde çadır kent kurulacaktır. İsteyen otel seçeneğini de kullanabilir. Hayatımızın bir parçası olması için festivallere, turlara ve destek topluluklarına ihtiyacımız var” diye seslendi. -Bölgemizin güzelliklerini görmeye davet ediyorum Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Karaçelik, “geçtiğimiz yıl bisiklet festivaliyle başlayan etkinliklerimize sadece kadınlara yönelik “ilk kadın bisiklet festivali”ni de eklemek bizleri onurlandırdı. Arkadaşlarımızın da katkılarıyla bu organizasyon bölgemizin adını duyuracak. Emeği geçenlere şimdiden teşekkür ediyorum. Tüm bisiklet tutkunlarını bölgemizin güzelliklerini görmeye davet ediyorum” dedi. -Güzergah ve kısa program Yüksek Arkeolog Nilgün Şahin eşliğinde Kaunos antik kenti turu, tekne turu, Köyceğiz Beyobası ve Yuvarlakçay, Ortaca ve Dalyan’ı kapsayan bisiklet turu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder